• Lorem ipsum

Hoe word je een lange afstand wandelaar?

1 Sep 2020
door Pijnvrijsporten.com

Hoe word je een lange afstand wandelaar?

Wandelen is een gezonde manier om je conditie op te bouwen. Het is alleen meer dan schoenen aan en lopen maar. Al is dat deels natuurlijk waar. Je hoeft je niet uren voor te bereiden om een stuk te gaan lopen. Wil je echter vaker en langer lopen, dan is het aan te raden je toch goed voor te bereiden. Goede wandelschoenen, wandelkleding en wandeltechniek zijn belangrijk. Met dit artikel helpen wij je graag een stuk op weg.

 

Voordelen van wandelen

Wandelen is een weinig blessuregevoelige sport die je tot op hoge leeftijd kunt beoefenen.

Lange wandelingen zijn perfect voor de vetverbranding.

Al wandelend beleef je de natuur heel direct; je staat er midden in!

Wandelen werkt stressverlagend.

Wandelen is sociaal, doordat het minder intensief is dan veel andere (duur-)sporten, is het een geschikte sport om samen met anderen te doen. 

 

Start met een schema

Om te voorkomen dat je te hard van stapel loopt ;-) of dat je juist te weinig loopt om je conditie goed op te bouwen, is het verstandig een schema te volgen. Het geeft houvast en werkt motiverend. Op de site van Wandeltraining vind je een tweetal goede schema’s om te starten. Een schema voor het opbouwen om een uur aan één stuk te wandelen en een schema om twee uur aan één stuk te wandelen.

 

Aanvullende tips

Onderstaand nog een aantal aanvullende tips: 

 • Bouw je (wandel)conditie rustig op.
 • Spreid de trainingen over de week. Neem na iedere trainingsdag een rustdag.
 • Haal een gemiste training niet in, maar blijf je schema volgen.
 • Laat je schema een leidraad zijn. Voel je je een kier niet goed of zelfs ziek, sla dan gerust een training over. 
 • Doe voor iedere training een warming-up en een cooling-down. Hiermee voorkom je blessures. Lees hier hoe je een goede warming-up doet.
 • Let niet op snelheid of afstand. Je begint net met wandelen en je eerste doel is om een uur onafgebroken te wandelen, niet om binnen het uur een bepaalde afstand af te leggen.
 • In een groep of samen met iemand wandelen is leuk, maar let er wel op dat je je eigen tempo blijft aanhouden en niet boven je kunnen loopt. 
 • Wandel met goede schoenen en pas je kleding aan de weersomstandigheden aan. 
 • Onderschat het belang van goede sokken niet, zij hebben direct contact met de huid en kunnen echt het verschil maken.
 • Neem een horloge mee zodat je de opgegeven tijden in het schema kunt volgen en weet wanneer je rustig en wanneer je in het duurtempo moet gaan wandelen.
 • Wandel niet direct na de maaltijd. Hierdoor kun je last krijgen van je maag. Laat altijd wat tijd tussen de maaltijd en je training (ca. 1 uur).
 • Blijf goed naar je lichaam luisteren. Heb je lichamelijke klachten tijdens of na het wandelen, lees deze pagina eens door of ga naar de huisarts of sportarts.
 • Als laatste maar niet onbelangrijkste tip: geniet van het wandelen. Kijk en luister naar de omgeving waarin je aan het wandelen bent.

Veel pijnvrij wandelplezier gewenst!

Hielspoor hamertenen metatarsalgie hielpijn voetpijn teenpijn kniepijn knobbel hallux valgus bunions shinspint shin spint shin splints shinsplints morton neuroom itbs lopersknie pijnlijke voeten vermoeide voeten vermoeidheid blessure knie enkel voet hiel middenvoet wandelen lopen staan rennen sporten prefentie vermoeid superfeet zolen inlegzolen zooltjes steunzolen podoloog podotherapeut dokter fysiotherapeut zelfzorg braces blaren zwarte teennagels wijving eelt pasvorm comfort demping sportschoenen blarenpleister voetbal sever ziekte van sever tennis tennissen voetbal voetballen wandelen wandeling hardlopen rennen running lange afstandswandeling LAW gezondheid likdoorn likdoorns eksterogen brandend gevoel onder de voet brede voet smalle voet pijntjes doorgezakte voet ondersteuning platvoet bal van de voet middenvoet zool binnenzool schokdemping demping podobrace advies kennis sportbescherming hulpmiddelen braces sporttape ergonomisch werken klachten deskundig professioneel brace Superfeet holvoet doorgezakte voorvoet voet zakt naar binnen voet zakt naar buiten pijn onder de bal van de voet peesplaatontsteking badminton basketbal bowlen fitness aerobic golf handbal hardlopen hockey outdoor skiën tennis wielrennen volleybal solelution mysole gelzolen gel hielkussen arch voetboog soccer topsporters Bauerfeind Sidas Scholl Redi-thotics powerstep footlogics FootActive Sofsole podobrace sportzolenWees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »