• Lorem ipsum

Moet ik schoenen dragen als ik thuis werk?

17 Mei 2021
door Paul Langer, DPM

MOET IK SCHOENEN DRAGEN ALS IK THUISWERK?

Geschreven door: Paul Langer, DPM - Superfeet Wellness Panellid. Paul Langer is een sportmedisch podotherapeut die atleten van alle niveaus behandelt bij Twin Cities Orthopedics in Minneapolis, Minnesota. Hij is de auteur van Great Feet For Life en geeft internationaal lezingen over de onderwerpen gezondheid van de onderste extremiteit en schoeisel.

Ons leven is in een paar maanden tijd drastisch veranderd door de Covid-19-pandemie.  Sommige veranderingen hebben onverwachte gevolgen gehad voor ons leven en onze gezondheid, zelfs voor degenen die het geluk hadden om besmetting van Covid-19 te vermijden. En er zijn ook positieve kanten van dit verschrikkelijke virus. Velen van ons hebben meer tijd met hun gezin kunnen doorbrengen en hoeven niet meer zo lang naar hun werk te reizen als dat ze voorheen deden.

NIEUWE MANIER VAN SPORTEN=NIEUWE BLESSURES

In het beginstadium van de pandemie, toen ons land op slot ging, zag ik patiënten in de kliniek die een overbelasting blessure hadden opgelopen nadat ze hun fitnessroutine hadden veranderd vanwege tijdelijke sluitingen van fitnessclubs. Veel mensen besloten ook gebruik te maken van de vrije tijd om een nieuw fitnessprogramma te beginnen.  Activiteiten als wandelen en hardlopen zijn vooral populair bij beide groepen omdat die activiteiten gedaan kunnen worden met de 1,5 meter afstand. Het is niet ongebruikelijk om overbelasting blessures te zien bij mensen die hun fitnessroutine hebben veranderd, vooral wanneer zij relatief abrupt van fitnessroutine veranderen.

PIJN DOOR THUIS OP BLOTE VOETEN TE LOPEN

Een steeds vaker voorkomende factor die bijdraagt tot overbelasting blessures in de tijd van Covid-19 is gezien bij degenen die voor het eerst thuis werken.  Vóór de pandemie droegen de meesten van ons schoenen gedurende de hele werkdag. Plotseling werken veel mensen thuis en dragen zij geen schoenen als zij thuis werken, of dragen zij minder schoenen dan voorheen. Deze verandering heeft ertoe bijgedragen dat sommige mensen pijn in hun voet of onderbeen hebben gekregen.

Net zoals een toename in activiteit of verandering in trainingsroutine dat het risico op blessures kan verhogen, kan een toename in blootsvoetsheid of verandering in schoeisel dat ook.

Ik wil benadrukken dat blootsvoets lopen een normale en gezonde activiteit is die ieder van ons regelmatig zou moeten doen om de kracht en bewegingsvrijheid van onze voeten te helpen behouden.  Maar het is ook belangrijk om te begrijpen dat elke verandering in een activiteit een risicofactor kan zijn voor pijn of blessures.  Dus hoewel ik een voorstander ben van blootsvoets lopen, kan het voor sommigen een probleem zijn om van de hele dag schoenen dragen op het werk over te stappen op minder of helemaal geen schoenen dragen. Een overgangsperiode naar zo'n activiteit zou ideaal zijn, maar in het begin van de pandemie had niemand van ons die luxe.

GEMAKKELIJK SCHOENLOOS WORDEN

Een veiligere manier om de overgang te maken is de eerste dag ongeveer een uur op blote voeten te lopen en daarna geleidelijk meer tijd zonder schoenen te besteden, afhankelijk van comfort of pijn.  De meeste mensen kunnen blootsvoets lopen beter verdragen als ze wat versterkende oefeningen voor de voeten en onderbenen doen.

Het regelmatig dragen van comfortabele sandalen of schoenen binnen kan voldoende bescherming bieden om de pijn te minimaliseren als onderdeel van de overgang.  Huissloffen zijn geweldig om de voeten warm te houden, maar ze bieden zelden genoeg steun om mensen te helpen die gevoelig zijn voor pijn - een optie is om pantoffels te zoeken met voldoende ruimte en vervolgens een ondersteunende binnenzool toe te voegen.

Dus, mijn antwoord op de vraag of je thuis schoenen moet dragen? Ik adviseer mijn patiënten meestal om ten minste enkele activiteiten op blote voeten of met minimale ondersteuning te doen om de kracht van de voet op te bouwen (zolang het geen pijn veroorzaakt), maar ook om hun schoeisel zo veel te variëren als nodig is binnen hun bereik van comfort.

Zoals bij elke activiteit is het slim om te luisteren naar de signalen die je lichaam afgeeft en eventuele grenzen te respecteren.  Voor sommigen kan bijvoorbeeld vier uur blootsvoets werken op een werkdag de grens zijn, zelfs als ze wekenlang oefeningen hebben gedaan en schoeisel hebben afgewisseld. Een geleidelijke overgang naar elke verandering die je gezondheid beïnvloedt, is altijd belangrijk.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »