• Lorem ipsum

Waarom comfort de sleutel is bij de schoenen van hardlopers

28 Oct 2020
door Pijnvrijsporten.com

Uit onderzoek blijkt dat we minder snel letsel oplopen, vallen en minder energie nodig hebben als we comfortabele schoenen dragen. Daarnaast is comfortabel schoeisel ook van belang bij het herstel van zware inspanning, voetpijn of blessures. Maar comfort is persoonlijk en voor iedereen anders. Dat betekend dat het moeilijk meetbaar is. Het beste is om de schoenen en zolen dus te passen voor je ze koopt en te kiezen op basis van je instinct. Comfort neemt af zodra je gaat staan en neemt nog meer af als je gaat lopen of rennen. Dus even een stukje lopen of testen tijdens het passen in van groot belang.

Als een schoen comfortabel zit, wil dat zeggen dat deze werkt volgens het juiste beweegpatroon van de voet. Werkt de schoen niet mee met het beweegpatroon dan zal het comfort ook duidelijk minder zijn.

 

Enkele factoren die het comfort van schoeisel beïnvloeden zijn: pasvorm, demping, ondersteuning, stijfheid en klimaat.

De fit -

Ook wel de pasvorm, is erg belangrijk. Je moet de schoen afstemmen op de vorm van de voet, in lengte, breedte en volume. Elk schoenmerk heeft net een andere maattabel. Dus blijf niet hangen in de maat maar focus op hoe de schoen aanvoelt. Uit recent onderzoek is gebleken dat 72% van de mensen schoenen dragen die niet goed passen. Dat zorgt voor een hoop voetklachten. Om die klachten te voorkomen is het dus belangrijk dat de schoen goed aanvoelt. Voor de hardlopers:

laat je schoen nauw aansluiten rond de hiel en middenvoet en zorg voor voldoende ruimte voor de tenen.

De demping

Voor iedereen is een andere demping prettig. Hier is geen meet methode voor. Sommige houden van veel demping, andere van weinig. Het enige wat slim is om in je achterhoofd te houden is dat er wel iets bestaat als “te veel demping”. Overmatig zachte schoenen zijn zelden het antwoord op voetpijn of verwondingen.

De ondersteuning

Net als bij demping is de term ondersteuning ook voor iedereen anders. De ondersteuning verwijst vaak naar hoe het voelt in de voetboog en middenvoet.

De stijfheid

De ene schoen is stijver dan de andere. De manier waarop de schoen onder de voet buigt, is afhankelijk van de structuur van de tussenzool en buitenzool, de grootte van de persoon en de snelheid waarmee ze lopen. Er bestaat niet iets als de ideale stijfheid. De beste methode is om de schoen te testen door er mee te gaan rennen. Zo kun je zien of de schoen voldoet aan je eigen comfortwensen.

Het klimaat

Het bovenwerk van de schoen moet warmte en vocht makkelijk kunnen afvoeren om het comfort en bescherming van de omgeving te behouden. Hardloopschoenen hebben een ademend vermogen die hoger is in vergelijking met wandelschoenen. Wandelschoenen zijn vaak meer weerbestendig. Een paar sokken met vocht afvoerende eigenschappen helpen het comfort te optimaliseren in combinatie met de schoen.

 

Kortom; comfort gaat niet alleen om een gevoel maar het is een samenkomst van bovenstaande factoren. Schoenen die lekker zitten dragen bij aan een positieve gezondheid. Om de beste schoenen te vinden, vergelijk je, test je ze en vertrouw je op je instinct.

Hielspoor hamertenen metatarsalgie hielpijn voetpijn teenpijn kniepijn knobbel hallux valgus bunions shinspint shin spint shin splints shinsplints morton neuroom itbs lopersknie pijnlijke voeten vermoeide voeten vermoeidheid blessure knie enkel voet hiel middenvoet wandelen lopen staan rennen sporten prefentie vermoeid superfeet zolen inlegzolen zooltjes steunzolen podoloog podotherapeut dokter fysiotherapeut zelfzorg braces blaren zwarte teennagels wijving eelt pasvorm comfort demping sportschoenen blarenpleister voetbal sever ziekte van sever tennis tennissen voetbal voetballen wandelen wandeling hardlopen rennen running lange afstandswandeling LAW gezondheid likdoorn likdoorns eksterogen brandend gevoel onder de voet brede voet smalle voet pijntjes doorgezakte voet ondersteuning platvoet bal van de voet middenvoet zool binnenzool schokdemping demping podobrace advies kennis sportbescherming hulpmiddelen braces sporttape ergonomisch werken klachten deskundig professioneel brace Superfeet holvoet doorgezakte voorvoet voet zakt naar binnen voet zakt naar buiten pijn onder de bal van de voet peesplaatontsteking badminton basketbal bowlen fitness aerobic golf handbal hardlopen hockey outdoor skiën tennis wielrennen volleybal solelution mysole gelzolen gel hielkussen arch voetboog soccer topsporters Bauerfeind Sidas Scholl Redi-thotics powerstep footlogics FootActive Sofsole podobrace sportzolen
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »