• Lorem ipsum

Zorg voor je voeten en daarmee je geestelijke gezondheid.

13 Apr 2021
door Dr. Irene Evuleocha

HOE ZORG VOOR UW VOETEN DE GEESTELIJKE GEZONDHEID KAN VERBETEREN

 

Geschreven door: Dr. Irene N. Evuleocha, DPM, FACFAS, DABPM.

Dr. Evuleocha is een dubbel-board-gecertificeerde voet- en enkelchirurg, een opleider, motivator en leider in de gezondheidszorg. Ze heeft een missie om anderen te inspireren om de beste versie van zichzelf te zijn en biedt manieren om de gezondheid van de voeten te verbeteren en voetpijn en aandoeningen te verlichten. Ze is een vrouw, moeder en baas, in alle vormen. Vind Dr.Evuleocha op Instagram: @ dr.evfootdoc.

 

We leven in een samenleving waarin we altijd in beweging zijn, constant onder druk om voorop te blijven lopen. Stressoren van werk, gezin en dagelijks leven kunnen bijdragen aan het groeiende percentage psychische stoornissen dat individuen treft. Studies over lichaamsbeweging tonen aan dat degenen die geregeld deelnemen aan dagelijkse activiteiten, vooral buitenactiviteiten, een exponentiële afname van psychische stoornissen hebben, zoals depressie en angst.

 

We hebben onze voeten nodig om gezond te leven, zodat ze goed kunnen functioneren en ons kunnen helpen bij het door het leven te gaan. Op onze voeten kunnen we lekker bewegen en de fysieke stressfactoren van het leven tegengaan. Voetgezondheid is belangrijk en een essentieel onderdeel van geestelijk welzijn.

 

Zorg voor uw voeten en voor uw welzijn

DERMATOLOGISCHE VOETAANDOENINGEN EN GEESTELIJKE GEZONDHEID

 

Er kan een directe relatie zijn tussen fysieke verschijning en mentale gezondheid, maar sommige dermatologische voetaandoeningen kunnen patiënten schaamte en verlegenheid bezorgen. Voetaandoeningen zoals tinea pedis (atletenvoeten), hyperhidrose (zweetvoeten), onychomycose (schimmelnagels), voetwratten en hyperkeratose (verdikt eelt) komen zeer vaak voor. Toch kunnen patiënten het gevoel krijgen vies of onhygiënisch te zijn - een stigma van dit soort aandoeningen dat moet worden vermeden.

 

Schimmelinfecties komen bijvoorbeeld heel vaak voor op voeten vanwege de warme, donkere en vochtige omgeving die ontstaat door het dragen van gesloten schoeisel. Patiënten worden vaak niet tijdig door een arts gezien vanwege schaamte over hun voeten. Deze vertraging van de behandeling kan resulteren in een verslechtering van de ernst van de infectie, wat resulteert in ongemak en verdere schaamte over het uiterlijk en heeft een impact op het mentale welzijn.

 

DIABETISCHE VOETOMSTANDIGHEDEN EN GEESTELIJKE GEZONDHEID

 

Diabetische voetcomplicaties zoals zweren (wonden) spelen ook een belangrijke rol bij de geestelijke gezondheid. Wanneer een patiënt comorbiditeiten heeft, zoals diabetes of een slechte bloedsomloop, is het noodzakelijk dat deze nauwlettend wordt beoordeeld door een specialist. Diabetici en patiënten met een slechte bloedsomloop hebben een exponentieel verhoogde kans op een amputatie van de voet of het been als gevolg van een infectie. Het verliezen van een extremiteit kan bij veel van deze patiënten leiden tot depressie en/ of een slechte geestelijke gezondheid.

 

Diabetici kunnen ook lijden aan een aandoening die abnormale zenuwsensaties in de voeten veroorzaakt. Ze ervaren scherpe, uitstralende pijn in hun onderste ledematen, wat resulteert in schokkende zenuwsensaties die doorgaans worden beschreven als duizenden spelden en naalden op de onderkant van hun voeten. Deze aandoening, neuropathie genaamd, kan invaliderend zijn en kan leiden tot chronische pijn en/ of verslechtering van het mentale welzijn.

 

Elke patiënt met een slechte bloedcirculatie, diabetes of meerdere medische comorbiditeiten moet worden beoordeeld door een podotherapeut of arts voor een risicobeoordeling van hun voeten. Veel van deze aan diabetes gerelateerde voetaandoeningen en complicaties, en de daarmee samenhangende gevolgen voor de geestelijke gezondheid, kunnen worden voorkomen als ze vroegtijdig door een specialist worden geëvalueerd.

 

Zorg voor de voeten waar u op staat, en u zult tegelijkertijd uw mentale welzijn verzorgen.

 

Auteur: Dr. Irene Evuleocha

Bron: Superfeet.com

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »