Pijnvrij Hardlopen
Hardlopen is een populaire sport in Nederland en België maar ook een sport die veel blessures veroorzaakt. Een op de zes sportblessures was in 2017 een blessure door hardlopen. Na voetbal is hardlopen de 2e sport in het rijtje van sportblessures.
Mannen hebben vaker een hardloopblessure dan vrouwen en in de leeftijd van 35-54 jaar is het aantal blessures het grootst. Ruim de helft van de blessures ontstaat geleidelijk en is vaak een herhaling van een oude blessures. Hardlopers raken vooral geblesseerd aan de knie*.
Veelgehoorde klacht
Overbelasting is een veel voorkomende oorzaak van hardloop blessures. Een voorbeeld van zo’n blessure door overbelasting is Shin Splint: In het onderbeen zitten twee botten, het scheenbeen en het kuitbeen. Hier zitten de spieren van het onderbeen aan vast. De plaats waar de spier aan het scheenbeenbot vastzit kan overbelast raken.
Een instabiele voet zakt in tijden het lopen en zorgt ervoor dat de knie naar binnen draait. Scheenbeen en kuitbeen kunnen tijdens de afwikkeling gaan gaan torderen waardoor de druk op spieren en botvlies toeneemt met een mogelijke ontsteking tot gevolg.
De Schoen
Hardloopschoenen zijn er in heel veel soorten en maten. Het kiezen van de juiste schoen heeft te maken met een grote hoeveelheid variabelen zoals leeftijd, gewicht, manier van lopen, ondergrond, frequentie van lopen etc. Het heeft de voorkeur om je schoenen te kopen bij een hardloop-speciaalzaak en niet op het internet.
De hardloop-speciaalzaak zal naar je luisteren en vaak ook een loopanalyse en / of analyse van de voet aanbieden.
Naar aanleiding van jouw voet wordt vervolgens een ‘Neutrale-‘ of een ‘Stabiliteits’-schoen geadviseerd. Echter, beide typen schoenen zijn aan de binnenzijde (onder het fabriekszooltje) geheel vlak zijn, dit in tegenstelling tot de voet. Het verder personaliseren van de schoen met een Stabiliserende binnenzool is vaak aan te raden ter verbetering van Comfort, Stabiliteit en het verbeteren van de loop-cyclus.
De Voet
De krachten op voeten tijdens het hardlopen kunnen variëren van 3 tot wel 8 keer het lichaamsgewicht afhankelijk van de ondergrond, lichaamsbouw en looptechniek.
Al die duizenden klappen door asfalt op de botten en spieren kunnen leiden tot allerlei ongemakken en daarom is het van groot belang om goed voor je voeten te zorgen en ze de juiste ondersteuning en stabiliteit te bieden.
Lees voor meer informatie dit artikel op ProRun.
De Zool
Hardlopen zorgt voor veel belasting op de voet en het hele lichaam. Door middel van het kiezen van de juiste schoen kan veel ellende voorkomen worden, maar het echte finetunen van de schoen gebeurt met de zool.
De zool zorgt allereerst voor de juiste demping tijdens de landingsfase. De diepe hielkuip zorgt ervoor dat de voet wanneer deze van de Pronatie-fase naar de Supinatie-fase gaat de juiste begeleiding krijgt zodat de algehele timing tijdens de loop-cyclus verbetert.
Wanneer de voet minder naar binnen rolt, zal ook de spanning op schenen, knieën, heupen en onderrug verminderen. Comfort, Stabiliteit en Controle zijn het resultaat en tevens minder kans op blessures.
Heb je langdurige klachten dan raden wij je aan naar je huisarts te gaan.
Wil je weten wat gebruikers van Superfeet vinden kijk dan hier:
De meestgebruikte zolen voor hardloopschoenen:







